Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
5 min

Jak najít nového pachtýře

Martin Smetana, Anna Václavíková, 1. 6. 2022
Nejste spokojeni se zemědělcem, jak hospodaří na vaší půdě? Najděte si nového, se kterým se domluvíte na férových podmínkách, lepší péči o půdu a udržitelném hospodaření. Jak na to? Připravili jsme pro vás návod krok za krokem.
Foto: www.marekdvorak.com

Krok 1: 

Ukončete současnou pachtovní (nájemní) smlouvu. To může trvat i několik let, podle toho na kolik let jste pacht uzavřeli nebo jak dlouhou máte sjednanou výpovědní dobu. Mezitím budete mít dostatek času hledat nového zemědělce. 
 

Krok 2: 

Nejpozději půl roku před skončením současné pachtovní smlouvy oslovte zemědělce v okruhu 25 km kolem vašeho pozemku. 
 

Krok 3: 

Zemědělce najdete na webu veřejného registru půdy tzv. LPIS, ve kterém je uveden každý zemědělec, který žádá o zemědělské dotace.
 

Krok 4: 

V pravém sloupci vyhledejte podle parcelního čísla svůj pozemek. Zadejte katastrální území, parcelní číslo a popřípadě poddělení parcelního čísla, což je číslo za lomítkem. Klikněte na “Vyhledat”.
Krok 4

Krok 5: 

Klikněte na ikonku lupy vedle v oddílu “Nalezené parcely”
Krok 5

Krok 6:

Červeně se zobrazí vaše parcela. Pro lepší přehlednost vypněte vrstvu Katastr kliknutím na žlutou žárovku na panelu vlevo vedle slova Katastr. Tím schováte hranice parcel a uvidíte pouze půdní bloky zemědělců. Přejeďte kurzorem přes půdní bloky okolo vašeho pozemku (jsou ohraničeny barevnými čarami) a zobrazí se vám jméno zemědělce, který na nich hospodaří.
Krok 6

Krok 7: 

Klikněte dvakrát na vybraný půdní blok a vpravo dole se zobrazí jméno zemědělce a způsob hospodaření (ekologický/konvenční zemědělec).

Krok 7

Krok 8:

Klikněte v dolním pravém sloupci na jméno zemědělce a zobrazí se jeho adresa. Projděte si jednotlivé půdní bloky v okruhu 25 km.
Krok 8
Tímto způsobem zjistíte, kdo v okolí vašeho pozemku hospodaří a můžete ho oslovit s nabídkou k propachtování. Pokud máte větší pozemek (nad 5 ha), můžete využít i inzerce a oslovit vzdálenější zájemce. 

Nebojte se změny. Rádi vás celým procesem provedeme. Pokud budete mít jakékoliv potíže nebo nejasnosti, stačí nám napsat do poradny.

Mohlo by vás zajímat