Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
2 min.

Jak kvalitní je půda na vašem pozemku? Prozradí spoďáry

Markéta Sedláčková, 3. 12. 2021
V zahradách i na polích zavládl klid. Ovšem jen zdánlivě. V půdě to žije. A co v té vaší? To vám napoví spoďáry. A kdy jindy to vyzkoušet, než na Den půdy. Stačí vám k tomu bavlněné spodní prádlo, rýč a za 60 dní budete mít jasno. Připojte se do Spoďárové výzvy!

Začali s tím ve Švýcarsku s jejich pověstnou precizností v projektu “Proof by Underpants” (Důkaz spodním prádlem), jehož cílem je zmapovat kvalitu půdy v celé zemi a poukázat na problém s erozí. Ze spolupráce Curyšské univerzity a centra pro zemědělský výzkum Agroscope vznikla mobilní aplikace, do které může svým “domácím” výzkumem přispět každý občan. Projekt se postupně rozšířil i za hranice - úspěšně půdu testují například i v americkém Oregonu.

Jak výzkum probíhá?

Každý, kdo se chtěl zapojit, zahrabal na své zahradě, poli nebo louce, dva páry bavlněného spodního prádla. Jedny vytáhl po měsíci, druhé po dvou a spolu se vzorkem půdy je poslali k laboratorní analýze do centra Agroscope a Curyšské univerzity.

Už první pohled na exhumované spoďáry vám i bez podrobnější laboratorní analýzy napoví, jak “živo” je u vás v půdě. Pokud z vašeho prádla zbydou po dvou měsících jen švy, ve vaší půdě je dostatek půdních organismů, kteří mají o práci postaráno. Rozkládají organickou hmotu, regulují dostupnost živin a vody, půdu detoxikují, udržují její ideální strukturu a přispívají k zadržování vody a ukládání uhlíku.
 

Zkuste to i vy

Stačí vám jeden kus bavlněného spodního prádla a rýč. Je důležité, aby  bylo opravdu bavlněné. Na polyesteru si nikdo nepochutná. Vyberte si místo, kde chcete půdu otestovat, a vykopejte díru hlubokou a širokou tak, aby se tam spodní prádlo vešlo na výšku. Vložte ho do díry na stojáka  a horní šev nechte vykukovat z půdy. Svůj testovací vzorek tak jednoduše zase najdete a vytáhnete.

Po dvou měsících je čas zkontrolovat práci půdní živěny. Pokud je u vás v půdě živo, možná budete muset chvíli hledat, protože vaše spoďáry mohou vypadat i takhle:

Rozložené spoďáry. Zdroj: Facebook Czech Organics
V opačném případě se vám váš testovací kus rozloží minimálně a to je čas na přehodnocení péče o půdu. Někdy pro regeneraci půdy stačí jen malá změna. Podívejte se na seznam našich opatření pro půdu, kde najdete doporučení i možnosti financování. A pokud se jedná o větší kus půdy, se kterým si nevíte rady, napište nám do poradny. Zdarma vám pomůžeme se změnou hospodaření, férovou pachtovní smlouvou nebo konkrétním opatřením pro půdu.
 

Ukažte nám své spoďáry

Nezapomeňte spodní prádlo vyfotit před zakopáním a po testovacích dvou měsících. Svůj výsledek můžete porovnat s ostatními, kdo se zapojili do naší výzvy na Den půdy, třeba ve skupině vlastníků půdy.

Mohlo by vás zajímat