Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
3 min.

Jak zjistit, jestli mé pole ohrožuje eroze?

Martin Smetana, 31. 10. 2022
Máte na podzim „uklizené“ hnědé pole? Pak je to špatně. Proč? Protože „hezky“ srovnaná půda, nedejbůh po spádnici, je pozvánka pro erozi. Stačí, aby pršelo pár dní po sobě nebo přišel jeden slejvák a ornice, nejúrodnější vrstva půdy na povrchu, během chvilky skočí v údolí, v potoce nebo dokonce ve vesnici. Jestli eroze ohrožuje i vaše pole, si můžete jednoduše zkontrolovat.
Eroze na Žďársku, foto: Petr Kazda

Krok 1

Na webu Veřejného registru půdy (LPIS) si v pravém sloupci vyhledejte podle parcelního čísla svůj pozemek. Zadejte katastrální území, parcelní číslo a popřípadě poddělení parcelního čísla, což je číslo za lomítkem. Klikněte na “Vyhledat”.

Krok 2

Klikněte na ikonku lupy vedle v oddílu “Nalezené parcely”.

Krok 3

Červeně se zobrazí vaše parcela. Pro lepší přehlednost vypněte vrstvu Katastr kliknutím na žlutou žárovku na panelu vlevo vedle slova Katastr. Tím schováte hranice parcel a uvidíte pouze půdní bloky. 

Krok 4

Vlevo rozklikněte Životní prostředí – Eroze – Eroze od 1.1.2019 – DPB eroze. Z DPB eroze klikněte na žlutou žárovku.
 

Krok 5

Uvidíte semafor, který Vám řekne, jak je na tom Váš pozemek z hlediska erozního ohrožení. Před vyhodnocením ještě klikněte mimo půdní blok, aby se Vám odbarvila katastrální parcela. Pozemky dle ohrožení erozí jsou rozděleny na 3 skupiny:
🙂 neohrožené
😐 mírně erozně ohrožené
🙁 silně erozně ohrožené
 

Krok 6

Pokud Váš pozemek svítí žlutě nebo červeně, požadujte po pachtýři důsledné dodržování protierozních opatření. Pokud si nevíte rady, napište nám do poradny. Naši konzultanti vám rádi poradí.
 

Krok 7

Na závěr prověřte, jestli nebyla na Vašem pozemku zaznamenána erozní událost. Navštivte Monitoring eroze. Klikněte na Vstup do aplikace.
 

Krok 8

Nahoře napište název katastrálního území.

Krok 9

Pokud v daném katastrálním území byla zaznamenána erozní událost, můžete si prohlédnout detailní informace v sekci „Přehledy“ v pravé části stránky.

Mohlo by vás zajímat