Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
3 min

Film Planet Soil

Alžběta Procházková, WWF v Česku, 21. 5. 2024
O významu půdního života pro zdraví půdy není třeba nikterak přesvědčovat. Většina půdního života je ale pro nás za běžných podmínek prakticky neviditelná a jen málokdo z nás si asi dovede představit pestrost druhů a procesů, které se pod našima nohama odehrávají. Časosběrné snímky filmu Planet Soil ukazují, že tento téměř neviditelný svět je také velmi podivuhodný a že dokonce i samotný rozklad může být krásný.
Screenshot z ukázky filmu Planet Soil

Nizozemský dokument Marka Verkerka a Ignase van Schaicka se promítal v Česku poprvé v rámci soutěže Prague Science Film Festival v říjnu 2023 a pro svoje estetické zpracování získal v rámci mezinárodní soutěže hlavní ocenění

Screenshot z ukázky filmu Planet Soil

Film není součástí klasické filmové distribuce a jeho další uvedení v Čechách podpořil Světový fond na ochranu přírody (WWF), aby šířil povědomí o významu půdy pro celou společnost. Na lednové veřejné premiéře byla kromě fillmu představena také nová Příručka Péče o půdu: Průvodce nejen pro zemědělce. Jejím cílem je přinést praktické informace ke zlepšení stavu půdy v Česku.

Screenshot z ukázky filmu Planet Soil

Díky spolupráci s Nadací Partnerství mohli 22. dubna na Den Země vidět Film Planet soil také diváci v Brně a tentokrát se přišel podívat vedle dalších hostů i ministr životního prostředí Petr Hladík.

Zásadní role organické hmoty a důležitost půdních organizmů pro fungování a zdraví půdy teprve začíná pronikat do povědomí veřejnosti. Film Planet soil proto vznikl také ve verzi pro děti - Planet film junior. WWF si přál zprostředkovat téma půdy i dětem, školám, vzdělávacím organizacím a dalším zájemcům, a tak ve spolupráci s hercem Petrem Vackem připravili české znění a doprovodný vzdělávací materiál. V češtině mohli film vidět poprvé diváci v Olomouci na festivalu Academia Film Olomouc pod názvem Přátelé půdy: tajemný svět pod zemí. 

Film je nyní možné zdarma zhlédnout na Platformě AFO. Děti se tak mohou nejen vypravit do dobrodružného světa zahrady a pod zahradou, ale také pochopit, že o půdu můžeme a musíme pečovat a že je to činnost, která je smysluplná a nadějeplná. V neposlední řadě pak mohou sledovat, že smrt je nedílnou součástí přírody a života.

Mohlo by vás zajímat