Článek Za mokra na pole nelez! vyvolal negativní odezvu u řady zemědělců. „To máme nechat na polích shnít naši celoroční práci?“, ptali se někteří. Ne, to není nutné. Ale chvíli počkat se někdy vyplatí rozhodně víc. V případě zhutnění to platí dvojnásob.
Utužená půda po sklizni
Podzimní sklizeň je často hektická. Zemědělec se někdy za každou cenu i přes nepřízeň počasí snaží sklidit úrodu, zajistit kvalitní krmivo a mít co největší zisk, což je pochopitelné. Ale vyplatí se mu počkat, až na poli nastanou vhodné vlhkostní podmínky. To by měl mít, jako každý agronom, po obhlídce pole v oku. Sklidit například kukuřici o něco později je mnohem menší riziko, než utužit půdu, která je základem pro sklizně i v dalších letech. Půda má totiž paměť a naši péči nám vrátí.
Když se na půdu vjede za mokra, zvýší se objemová hmotnost a zároveň se sníží pórovitost. Póry jsou důležité, zadržují a transportují vodu a vzduch. Bez vzduchu zahnívají kořeny, voda naopak nemůže přirozeně vsakovat. Půdní agregáty se deformují. Podmínky pro život v půdě se zhoršují a půdní fauna přestává plnit rozmělňovací a rozkladnou funkci, což má za následek pokles humusových látek. S nižší činností půdních živočichů se snižuje uvolňování živin do půdního roztoku a jejich nedostatek je pak limitující pro růst a výživu rostlin.
V půdě jsou krásně vidět chodbičky žížal. V utužené půdě chodbičky nebudou vůbec nebo budou deformované, foto: www.marekdvorak.com
V minulém článku jsme upozornili na jev, který je v zemědělské praxi bohužel častý – zhutnění půd. Víme důvody, proč ke zhutnění dochází, i jeho negativní důsledky pro půdu a rostliny. Samozřejmě jsou známa opatření, která omezují dopad zhutnění. Proč ale opravovat zkažený zub, když můžeme předcházet kazu? Výchova k prevenci je u dětí důležitá, ale my dospělí na ni někdy zapomínáme.
Jak zjistíte, že je půda zhutněná? Míru lze snadno změřit penetrometrem. Ještě jednodušeji ji poznáte podle stojící vody na poli nebo mělce kořenících rostlin, které mají často deformované kořeny. Zemědělec zhutnění pozná také díky větší energetické náročnosti při zpracování půdy, což ho stojí více na pohonných hmotách.
Měření zhutnění půdy pomocí penetrometru, foto: Jana Bauerová
Že to není problém a dá se to napravit třeba podrýváky?
Návrat k normálu může být těžší, než si dokážeme představit. Je to časově i finančně velmi náročné. Musíme zařadit jak agrobiologická opatření (dodávat organická hnojiva, vápnit a udržovat optimální pH, omezit kyselá hnojiva a hnojiva s jednomocnými kationty, vyvážit osevní postup, nebo zařadit hlubokokořenící plodiny), tak technologická opatření, mezi která patří i zmiňované podrývání, dlátování a meliorační kypření. Vše zmíněné stojí spoustu peněz i práce, aniž by byl zaručen jistý výsledek. Předejít zhutnění se prostě vyplatí.
K tomu, abychom v Živé půdě mohli poskytovat ty nejlepší služby, a ještě zdarma, nám pomáhají malé datové soubory, které ukládáme. Bez některých se fungování webu vůbec neobejde. Jiné nám umožňují přizpůsobit uživatelské prostředí tak, abyste z něj vytěžili co nejvíc a aby pro vás byl web co nejpřínosnější. Sledujeme například informace o tom, jaké zařízení využíváte nebo co vás u nás na webu nejvíc zajímá, abychom náš obsah mohli neustále vylepšovat a poskytovat co nejpřesnější služby.
Vzhledem k tomu, že všechny služby a obsah na našem webu pro vás poskytujeme zdarma, je sledování cookies jednou z mála cest, která nám naší práci ulehčuje a umožňuje. Data nepředáváme třetím stranám, pracujeme výhradně s těmi nejnutnějšími informacemi a využíváme je pouze k personalizaci a vylepšování funkcí a obsahu webu.
K čemu nám uložené cookies slouží?
k personalizování reklam
k měření obsahu
k představě o tom, kdo náš web čte a za jakým účelem
k vylepšování našich služeb
Důvěřujete nám?
Jsme nezisková organizace financovaná donory, kterým jde stejně jako nám o zastavení znehodnocování půdy v Česku. Díky tomu, že nám dáte možnost uchovávat data o vaší aktivitě na našem webu, bude naše poradenství, databáze vlastníků i zemědělců nebo například generátor pachtovních smluv čím dál tím lepší a dostupnější. Pokud vás zajímají podrobnosti, přečtěte si naše zásady zpracování osobních údajů. Tak co, věříte nám?