Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
3 min.

Vánoční nadílka od Živé půdy

Tým Živé půdy, 12. 12. 2022
Štědrý den je přede dveřmi, a tak na chvíli opustíme poradenství půdní a vyzkoušíme si dárkové. Protože určitě nejsme sami, kdo občas marně hledá zajímavý dárek pro své blízké. Ale nebyla by to Živá půda, kdyby i ty dary neměly souvislost s půdou. A překvapivě to nebude rýč ani penetrometr.

Vedoucí projektu a milovnice želvušek Zuzana:

Narozdíl od Františka Nepila si myslím, že i měkké dárky jsou dárky. Nicméně pro jistotu volím kombinaci sice měkkého daru, ale není to součást šatníku. Je to pletená želvuška. Pokud stihnete, upleťte ji někomu blízkému. Nejenže dar sami vyrobíte, a to se teda počítá, ale navíc se zklidníte pletením, což se v období adventu hodí dvojnásob. Pokud nestíháte, nevadí, darujte návod na upletení želvušky, kvalitní vlnu a jehlice. Relax a zklidnění u pletení si užije obdarovaný nebo obdarovaná. 

Ruční práce vám nic neříkají? Nevadí. Dobrou knihou taky potěšíte. Jednu skvělou napsal náš projektový ambasador Ladislav Miko, bývalý ministr životního prostředí, ale hlavně zapálený půdní biolog. Dost mě baví, když Laco popisuje, co půdní živáčkové všechno páchají, je to prý od detektivky až po porno. 

Vůni deště „petrichor”, který je ve skutečnosti pachem půdních bakterií, milují lidé stejně jako chvostoskoci. Takže není divu, že s ním pracují i parfuméři, a vy tak můžete obdarovat někoho touto nádhernou vůní, ať už prší nebo ne.
 

Poradce pro vlastníky a farmář Martin:

Nabídnu hned dva tipy: protože je půdu potřeba nakrmit, aby měla dostatek organické hmoty, hodil by se vermikompostér. V něm jsou žížaly, které si pochutnají na odpadu z kuchyně jako jsou slupky od ovoce či zeleniny nebo třeba kávovém lógru. A pokud se v tomto chladném, ale často ne úplně mrazivém počasí rozhodnete jít ven, budete potřebovat nové gumáky. Vemte je rovnou celé rodině. 
 

Poradkyně pro vlastníky a pedoložka Monika:

Nemůžu si prostě odpustit tipy na dárky, které s půdou také bytostně souvisí. Co takhle vánoční přání, které po Novém roce nehodíte do zásuvky, ale na pole? Vykvete vám z něj třeba svazenka. A radost z ní nebudete mít jenom vy, ale taky hmyz a půda. V půdě můžete hledat živáčky, například želvušku. Na to se hodí mít doma mikroskop. Děti to velmi ocení, to je ověřeno. Jak na pozorování želvušek jsem vám sepsala v návodu na blogu. No, a pokud chcete někomu pořídit nový chytrý telefon, máte záminku, skvěle se na něm totiž fotí, a pak ve formuláři u nás nahlašuje eroze :)
 

Poradkyně a datová mistryně Terka:

Skvělou aktivitou pro děti, ale i dospělé, je sázení seedbomb. O co jde? Můžete někomu darovat květinové kuličky, které jsou plné semen divokých rostlin. Zasadí si je třeba do květináče na balkoně nebo na zahrádku, kde budou dělat radost nejen jim, ale i tolik potřebnému hmyzu. Navíc je to skvělý dárek pro babičky a dědečky, kteří mohou sázet společně s vnoučaty.
 

Markeťačka veškeré půdní živěny Anna:

A teď se konečně dostáváme k tomu nejdůležitějšímu. Nebudeme si nalhávat, štědrovečerní hostina může být docela oříšek. Bude všem chutnat? Bude toho dost? A hlavně, neměli bychom už konečně přestat kupovat ty chudáky kapry, co leží několik dní někde v kádi? Úplně nejjednodušší je podívat se na kosik.cz, který má i celou vánoční sekci. Najdete tam vše, od brambor až po kapra (a ano, mají toho z Pohořelic, teda zatím). Přímo od farmářů můžete nakupovat na stejnojmenném webu, kde najdete i krásné dárkové balíčky, třeba pokud prostě nemůžete vymyslet dárek pro dědu. Jste fajnšmekři? Nakupte u svého lokálního farmáře. Zkrátíte tak cestu potravin k vám a podpoříte svůj region. No a nám nezbývá než popřát vám dobrou a lokální chuť.

Mohlo by vás zajímat