Farma Člupy naplňuje rčení „mysli globálně, jednej lokálně“

Začít od nuly a srdcem
Všechno začalo dvěma kozami, třemi ovcemi, jedním psem a hektarem pronajaté půdy. „Bylo to velmi spontánní rozhodnutí,“ vzpomíná Kamil. „Neuměli jsme nic z toho, co dnes považujeme za samozřejmé. Ale věděli jsme, že chceme hospodařit poctivě a v souladu s přírodou.“
Zatímco okolí jejich nadšení příliš nesdílelo a rodina je varovala před nejistou cestou, oni trávili dny na kurzech o půdě, zvířatech, ekologickém hospodaření či zpracování mléka. K tomu stavěli dům s malou sýrárnou a do jejich života vstoupily dvě děti. Byl to náročný start, který by mnohé odradil. Šediví ale cítili, že jsou na správné cestě.
Krajina jako závazek
Dnes je Farma Člupy místem, kde se potkává šetrné hospodaření, ochrana přírody a řemeslná výroba potravin. Na padesáti hektarech luk, sadů, pastvin a agrolesních systémů se pase stádo stovky ovcí Suffolk a deset masných krav. Zvířata tráví venku každý den, a to doslova. „Pohyb ve sněhu jim nedělá starosti, vadí jim horké dny, kdy teplota přesahuje 30°C,“ říká Kamil.
Farma leží v okolí přírodní památky Člupy, kde roste více než 250 druhů rostlin, včetně desítek chráněných. Péče o takovou lokalitu vyžaduje promyšlený management: mozaikovitou pastvu, střídání intenzity spásání i citlivou péči o stepní trávníky. To vše vyžaduje hluboké pochopení přírodních procesů.
„Ochrana přírody a zemědělství nejsou dvě oddělené věci,“ říká Kamil. „Patří k sobě. Mnoho hospodářů řeší jen výnosy. Ale krajina, o kterou se pečuje, vám často dá víc než plná peněženka.“
A není to jen fráze. Člupy jsou místem, kde se díky promyšleným zásahům zlepšuje stav krajiny, chrání se příroda a zvyšuje se i okolní biodiverzita. Šediví kolem farmy budují mokřady, vysazují aleje ovocných stromů a obnovují druhově bohaté louky. Farma také postupně přechází na systém regenerativní pastvy, kdy se stádo přesouvá každý den, což podporuje biodiverzitu a zásadně zlepšuje půdní život. Tím se půda stává úrodnější, dokáže lépe zadržovat srážky a lépe čelí tropickým teplotám.
„Dává to i finanční smysl,“ vysvětluje Kamil. „Výnosy jsou sice průměrné, ale stabilní. Půda je odolnější, porosty vyrovnanější, zvířata lépe prospívají a krajina zvládá výkyvy počasí.“

Sýry, které nesou chuť místa
Přímo na farmě se týdně zpracuje kolem 400 litrů mléka. Veškeré výrobky jsou v bio kvalitě, produkce je záměrně limitovaná a zcela řemeslná.
„Každý bochník je otiskem místa, kde krávy žily a co ten den jedly,“ říkají Šediví. Sýry se tak mění s roční dobou i s tím, co zrovna kvete na pastvinách. Zákazníci to oceňují, většinu produkce si vyzvedávají přímo na farmě, nebo v prodejním automatu na místní čerpací stanici cestou z práce. Zbytek putuje maximálně do vzdálenosti 50 kilometrů od farmy, což udržuje ekologickou stopu minimální.
Propojení s místní komunitou je pro Šedivé zásadní. „Kdo chce žít ekologicky, měl by znát svého farmáře,“ říká Kamil. „V Rakousku nebo Polsku je to běžné. U nás se to teprve učíme.“

Pestrá krajina jako dědictví
Zemědělství je pro Šedivé i závazkem vůči budoucím generacím. Jejich dva malí synové vyrůstají přímo na farmě a rodiče věří, že je jednou budou chtít následovat. „Chceme jim předat půdu v lepší kondici, než jsme ji převzali,“ říkají.
Do budoucna mají jasnou vizi: zachovat současnou rozlohu hospodářství a zároveň rozvíjet nové možnosti. Na jaře 2026 vznikne na Člupech naučná stezka, která bude navazovat na aktuální novinku Enviro-glamping, kde se luxusní ubytování v přírodě kombinuje s ochutnávkou sýrů a exkurzí v krajině. Šediví tím vším naplňují své oblíbené motto: „mysli globálně, jednej lokálně“.
Farma Člupy za své aktivity získala zlatou medaili v programu Pestrá krajina, Cenu za krajinu od JMK a opakovaně také ocenění Regionální potravina. Šediví však své hospodaření nestaví na soutěžních úspěších, ale na přesvědčení, že život v souladu s přírodou a krajinou skutečně dává smysl.



