Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
5 min

Od chovatele přímo na talíř: změny vyhlášek podporují lokální prodej a zkracují cestu potravin

Eva Vávrová, 22. 9. 2025
Jsou lidé, kteří se umí chopit příležitosti a vyvinout nemalé úsilí, aby tato příležitost nepřišla nazmar. To se povedlo Dáše Tománkové, předsedkyni Svazu faremních zpracovatelů a chovatelce kuřat pod značkou Dášino kuře z Kutnohorska. Podařilo se jí prosadit úpravy vyhlášky č. 289/2007 Sb., o veterinárních a hygienických požadavcích na živočišné produkty. Tyto úpravy výrazně podpoří lokální prodej a srovnají postavení menších farmářů s okolními státy.
Dáša Tománková
Dáša Tománková, foto: Dáša Tománková

Nyní Svaz faremních zpracovatelů spolupracuje s Živou půdou na úpravě další vyhlášky. Snaží se prosadit úpravy, které mají usnadnit život menším potravinářským podnikům. I tato změna je inspirována okolními státy a má podpořit lokální prodej.  
 

Víc svatomartinských hus 

Od 1. září je pro malé farmáře jednodušší prodávat drůbeží a králičí maso buď přímo ve svém hospodářství, v tržnici či tržišti nebo je dodávat do místních obchodů, hospod nebo restaurací. Nově lze prodat maso až ze 2000 kusů drůbeže během celého roku. Doposud byli malí chovatelé omezeni týdenním limitem 10 kusů krůt, 35 kusů hus, kachen nebo ostatní drůbeže. Týdenní limit velmi komplikoval třeba prodej svatomartinských hus.

Totéž platí pro králičí maso. Týdenní omezení bylo zrušeno a králičího masa lze rovněž nově prodat až 2 000 ks za rok.

Chtěl bych kopu vajec… nebo radši rovnou dvě

Změna vyhlášky se týká i vajec. Novela odstranila omezení, podle kterého bylo možné jednomu zákazníkovi prodat maximálně 60 vajec a do maloobchodu dodat týdně maximálně 600 vajec. Chovatel nyní může prodat přímo spotřebiteli nebo dodat do místního maloobchodu až 6000 vajec měsíčně, a to bez dalších množstevních omezení.  
 

Není soused jako soused

Po velmi konstruktivním jednání s ministrem zemědělství je připravována novela vyhlášky č. 128/2009 Sb., o přizpůsobení veterinárních a hygienických požadavků pro některé potravinářské podniky, v nichž se zachází se živočišnými produkty. Novela má narovnat podmínky pro farmáře dodávající potraviny do maloobchodních prodejen. Podařilo se nám prosadit, že farmy s vlastní výrobou masa a porážkou budou moci dodávat své produkty nejen do sousedních krajů, ale nově až do vzdálenosti 100 km od provozovny bez ohledu na hranice kraje. Tyto změny jsou krokem směrem k férovějším podmínkám na trhu a k podpoře místních potravin přímo od producentů.

Výrazně zlepšují postavení farmářů, kteří byli dosud znevýhodněni menším počtem sousedních krajů. Například farmáři z Moravskoslezského a Karlovarského kraje mohli dodávat potraviny pouze do dvou sousedních krajů, zatímco třeba farmáři ze Středočeského kraje do sedmi sousedních krajů. 

Zdroj: Český statistický úřad

Malé porážky s menší byrokracií

Farmáři, kteří budou porážet maximálně 10 000 ks drůbeže nebo králíků ročně, nebudou muset mít povolení na jatka, ale bude jim stačit registrace u krajské veterinární správy.  Jimi zpracované maso bude viditelně označené upozorněním, že produkty nebyly veterinárně vyšetřeny a jsou určeny po tepelné úpravě ke spotřebě v domácnosti spotřebitele. 

Mléko místních výrobců může do škol

Podpora lokálních prodejců se týká i mléčných farem. Bude-li změna vyhlášky schválena, budou moci malí výrobci mléka konečně dodávat pasterované mléko do školských, zdravotnických a sociálních zařízení, což zatím nebylo možné.

Novelizovaná vyhláška by podle sdělení Ministerstva zemědělství mohla nabýt účinnosti od ledna příštího roku.

Mohlo by vás zajímat