Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
5 min

Přehlížené plodiny I: Jak čelit změnám klimatu? Pestrou produkcí místo nářku nad neprodanou pšenicí

Zuzana Benešová, 18. 3. 2024
Jsou naše potravinové systémy dostatečně odolné a stabilní, aby zvládly měnící se klima? Politici, vědci a zemědělci čelí výzvě, jak zvýšit produkci potravin bez negativních dopadů na životní prostředí a zhoršování klimatické krize, která sama o sobě přispívá k nedostatku potravin.
Odrůdy brambor
Brambory mohou mít různé barvy, a to nejen slupky, ale i dužniny.

Podle Organizace spojených národů musíme v příštích letech zvýšit produkci potravin o 40-50 %, abychom nakrmili rostoucí populaci. Problém je, že změna klimatu ohrožuje mnoho našich oblíbených potravin. Rýžová pole jsou zaplavována slanou vodou, pšenice decimována suchem, cyklony ničí úrodu vanilky na Madagaskaru, káva ve Střední Americe zraje díky vyšším teplotám příliš rychle a sucho v subsaharské Africe ničí cizrnu. Můžeme si říkat, že nás v Evropě se to netýká a hlad nám nehrozí, což je částečně pravda, ale nedostatek potravin v jiné části světa znamená přesun strádajících lidí jinam, kde jídlo je.

Všechny naše potravinové systémy jsou v ohrožení. I optimistické scénáře počítají s variantou, že v důsledku globálního oteplování bude pěstování plodin, které dnes dominují našim jídelníčkům, mnohem těžší a ztráty na výnosech mohou být zničující.

Odrůdy česneku
Farma Blatnička pěstuje 100 odrůd česneku. Liší se nejenom barvou stroužků, tvarem a velikostí hlaviček, ale i obsahovými látkami.

Na pestrosti záleží

A jak už to tak bývá, jednoduché řešení, jak se přizpůsobit měnícím se klimatickým podmínkám, nabízí příroda sama - genetickou rozmanitost. Některé rostliny sice špatně snáší narůstající teploty a sucho, ale nemusí to platit pro všechny jejich odrůdy. Naopak, zapomenuté nebo opomíjené plodiny, které výzkumná i pěstitelská komunita dlouho ignorovala, mohou v takových podmínkách výrazně lépe prosperovat a zpestřovat náš jídelníček.

Zemědělský a potravinářský průmysl zvolil v druhé polovině minulého století jinou cestu, optimalizoval výnosy a zisky za cenu ztráty rozmanitosti. Našim talířům dnes dominují tři plodiny: pšenice, rýže a kukuřice, které představují 50 % našich kalorií. Brambory, ječmen, sója, cukr a palmový olej pokrývají dalších 25 % našeho příjmu kalorií. Závislost na takto malém počtu plodin způsobila, že zemědělská produkce je víc zranitelná vůči škůdcům, chorobám rostlin a erozi půdy, kterým se tak daří právě díky monokulturám.

Diverzita je klíčová pro celkovou odolnost našich potravinových systémů vůči změnám klimatu, které mohou zničit jak úrodu, tak i podnítit vznik nových agresivnějších patogenů. Vědci se domnívají, že v průběhu dějin lidé pěstovali víc než 6000 druhů rostlin, což umožňovalo pěstovat plodiny i ve vysokých nadmořských výškách nebo v extrémně suchém prostředí. Postupem času začali zemědělci upřednostňovat odrůdy s nejvyššími výnosy na úkor pestrosti. 

Pestrá produkce
Pestrá produkce na Farmě Markových, foto: www.marekdvorak.com

Historie nám opakovaně ukazuje, že to může mít katastrofální důsledky. Plíseň bramborová způsobila v polovině 19. století v Evropě obrovské ztráty na úrodě. V Irsku však rozpoutala hladomor, který zabil přibližně jeden milion lidí (15 % populace), protože zejména chudší venkovské obyvatelstvo se živilo hlavně bramborami a irští farmáři pěstovali dominantně jednu odrůdu brambor Lumper, která je více náchylná k plísni

V 70. letech minulého století se na většině zemědělské půdy v Asii a Africe pěstovaly místní odrůdy plodin. Ve 21. století je to přesně naopak a na většině půdy se pěstují moderní kultivary, které postrádají rozmanitost. Díky tomu jsme přišli o mnoho odrůd obilovin, zeleniny a koření, které byly lépe geneticky vybaveny pro zvládání sucha a patogenů. Jde o celosvětový trend - průmyslové zemědělství, jedinečnost toho, co jíme v různých regionech, zmizela.

Jednoduše demonstrovat to můžeme třeba na kukuřici, která se rozšířila po celém světě právě díky své schopnosti dobře se přizpůsobit různým klimatickým podmínkám. Na začátku 20. století se v Americe pěstovaly tisíce místních odrůd. Moderní hybridy přinesly výrazné navýšení výnosů na úkor genetické rozmanitosti, chuti, nutričních hodnot a přizpůsobivosti klimatu. Mexiko tak ztratilo 80 % svých místních odrůd.

Kukuřice
Kukuřice se pěstuje už 7000 let. Za tu dobu byla vyšlechtěna kukuřice prakticky všech barev, tvarů a velikostí.

Choulostivá pšenice nás živí

A velmi podobné je to i s pšenicí. Živí sice miliardy, ale je velmi citlivá na změny klimatu, zejména na sucho a zvyšující se teploty. Studie naznačují, že by do konce století mohlo dlouhodobé sucho postihnout většinu oblastí, kde se pěstuje pšenice.

Pšenice nejlépe prosperuje v mírném podnebí, ale dokáže se přizpůsobit. Před druhou světovou válkou se po celém světě pěstovaly tisíce místních odrůd některé s velmi nízkými výnosy. Důvodem byla dlouhá stébla, která často sklízeli příliš brzy, aby je nezlomil vítr nebo nepoložil déšť. Radikální změna nastala v polovině 20. století poté, co Norman Borlaug, považovaný za otce Zelené revoluce, vyšlechtil pšenici s kratším stéblem, na kterou použil gen polotrpasličí japonské odrůdy. S novou odrůdou pšenice výrazně poklesla podvýživa i přes neustálý nárůst populace, za což byl Borlaug oceněn Nobelovou cenou za mír. 
Krátkostebelná odrůda při dostatečném hnojení a zavlažování dramaticky zvýšila výnosy. Změnilo to i způsob hospodaření, vzniklo průmyslové zemědělství. Uniformní postupy, zaměření na vysoké výnosy a závislost na fosilních palivech. Za vyšší výnosy jsme však museli zaplatit nemalou cenu. Ztrátu rozmanitosti, ekosystémů a tradičních udržitelných postupů, což mělo negativní dopad na životní prostředí. Změna klimatu nás nyní nutí platit dál.

Vědci testují zapomenuté odrůdy z celého světa a hledají ty, které jsou odolné teplu a suchu, aby zajistili dostatečné výnosy i v dalších letech, protože obavy, že náš potravinový systém není dobře připraven na klimatickou změnu, neustále rostou.

Zapomenuté a přehlížené plodiny

Vzhledem k tomu, že dopady klimatické krize jsou stále výraznější a uživení rostoucí populace složitější, řešením mohou být zapomenuté nebo přehlížené plodiny a regionální odrůdy v současnosti dominujících plodin. Proto environmentálně a ekonomicky smýšlející zemědělci po celém světě znovu objevují staré plodiny a hledají nové hybridy, které by mohly být odolnější proti suchu, škůdcům a chorobám rostlin, a zároveň být nutričně hodnotné.

Znáte čirok, proso, amarant, tef, zizanii, bér, kamut, korakán nebo hrachor? V dalších dílech seriálu se o nich a jejich přínosech dozvíte víc.

Mohlo by vás zajímat