Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
5 min

Mikroplasty VI: Zákaz hnojiv s řízeným uvolňováním živin. Obsahují mikroplasty. Co je nahradí?

Tereza Pavlíková, 23. 10. 2023
Zemědělci si ani nemusí uvědomovat, že spolu s hnojivy a přípravky na ochranu rostlin na pole sypou i mikroplasty. Jsou obsaženy v obalech granulovaných přípravků, které nyní Evropská unie zakázala. K čemu je takové nařízení dobré? Znamená to, že tento typ hnojiv a dalších přípravků úplně vymizí?
Hnojiva s mikroplasty
Ilustrační obrázek

17. října 2023 vstoupilo v platnost nařízení EU o záměrně přidávaných mikroplastech. Neomezuje jen prací prostředky, peelingy nebo make-upy, ale i umělé sportovní povrchy a produkty přímo související s půdou a zemědělstvím – granulované přípravky jako jsou hnojiva, pesticidy a samotná semena.

Granulované přípravky s řízeným uvolňováním jsou výhodné, protože pro jejich aplikaci je potřeba méně pojezdů zemědělské techniky a přípravky působí více cíleně, takže je jich zapotřebí méně. Problém je, že tyto „obaly“ hnojiv, pesticidů a semínek většinou obsahují syntetické plasty. Díky svým rozměrům menším než 5 mm se řadí mezi primární mikroplasty, které se v životním prostředí rozpadají na ještě menší a menší částice. Když jsou dostatečně malé, vstupují do pěstovaných plodin. V těle potom způsobují řadu zdravotních problémů. Proto došlo k zákazu těchto produktů, přičemž zákaz pro hnojiva platí již od října 2028, pro přípravky na ochranu rostlin od října 2031.

Zákaz platí pro syntetické plasty, které dlouho přetrvávají v životním prostředí. Plasty mají tu vlastnost, že se jednoduše nerozkládají třeba jako jablko, a zatím neexistuje řešení pro odstranění mikroplastů z půdy. Naopak se zákaz nevztahuje na polymery, které jsou v životním prostředí rozložitelné a/nebo mají přírodní původ a zároveň nebyly chemicky upraveny.

Evropská komise si uvědomuje prospěšnost postupně se uvolňujících hnojiv a přípravků na ochranu rostlin. Několikaleté přechodné období má sloužit k tomu, aby výrobci přišli s novými obaly pro tyto přípravky, které si zároveň zachovají výhody současných produktů. Obecně se bude jednat o materiál, který se bude v půdě rozkládat a nebudou v ní zůstávat lidskému oku neviditelné kousky plastu.

Takové materiály se již hledají. Vědci se dívají na použití biouhlu nebo lignitu, škrobu nebo bioplastů. První hnojivo s biodegradovatelným obalem vstoupilo na trh už letos, ale bohužel nikde jasně neuvádí, z čeho je jejich obal vyroben.

S novým nařízením se ale mikroplastů na poli a v zemědělství nezbavíme. Mikroplasty se na pole dostávají přímo aplikováním kompostu nebo čistírenského kalu, který obsahuje plastová mikrovlákna ze syntetického oblečení (vznikající v pračkách a sušičkách) nebo mikroplasty přidávané do kosmetiky (které se v následujících letech už také nebudou používat). Mikroplasty se také uvolňují z mulčovacích plastových fólií díky působení slunečního záření nebo změně teplot. I bez přímého zdroje se ale mikroplasty na pole dostanou, a to větrným transportem, který mikroplasty dokáže dopravit až na póly, Sibiř nebo do Himalájí.

Mohlo by vás zajímat