Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
3 min.

Kalendář správného zemědělce | Únor je ideální na přípravu na dotace

Martin Smetana, 30. 1. 2023
Půdu necháme i v únoru odpočívat. Poslední “odpočinkový” měsíc je ale ideální využít na přípravu a plánování opatření pro půdu a pro krajinu, s čímž úzce souvisí i zajištění jejich financování.
V únoru půda i krajina ještě odpočívá. Foto: Unsplash.com
Na práce venku je stále čas. Dlouhé zimní večery jsou ideální pro přípravu na novou sezónu a vzdělávání. U nás na webu najdete mnoho informací a návodů, jak dobře pečovat o půdu. Zemědělci mohou studovat podmínky nadstavbových dotačních titulů. Ministerstvo zemědělství vydává obsáhlé brožury na poslední chvíli v březnu, kdy je už farmáři nemají čas číst, proto je dobré si oživit ty z předchozího období, protože v podobném znění budou tyto dotační tituly vyhlášeny od 1. 4. 2023.

Dotace, které podpoří život v půdě i krajině

 

Biopásy a čejkoviště

Velkým přínosem pro půdu a okolní krajinu jsou biopásy nebo čejkoviště. Lze na ně čerpat dotace, a přesto jsou zemědělci stále využívány pouze okrajově. Přitom je mohou udělat na méně úrodných částech polí, kde i přes maximální snahu nejsou schopni dosáhnout dobrých výnosů, např. kvůli podmáčení pozemku nebo zastínění lesem. 

Dotace na biopásy pokrývají zemědělci kromě vícenákladů na založení také náhradu ušlého zisku za nevypěstované plodiny. Vedlejším pozitivním efektem je obohacení půdy o organickou hmotu a podpora půdních organismů, kteří pak osídlí i zbylou část pole.

Od 1. 4. 2023 bude také možné žádat o dotace na druhově bohaté pokrytí orné půdy. Přesné parametry dotační podpory Ministerstvo zemědělství zveřejní koncem března 2023. Předpokládá se, že budou podobné biopásům.
 

Opatření na trvalých travních porostech

Na lepší péči o louky a pastviny poskytuje ministerstvo zemědělství hned několik nadstavbových dotačních titulů. Například na sečení louky v různých termínech s ponecháním neposečených částí, které poskytují úkryt a potravu živočichům a podporují biodiverzitu. Nový cyklus 5letých opatření začne v roce 2023.
Dotace lze využít například na biopásy. Foto: Vojta Herout

Zajímají vás další tipy na péči o půdu a nechcete, aby vám unikly žádné termíny pro vlastníky půdy? Sledujte nás na Facebooku a přihlaste se k odběru našeho měsíčního newsletteru. Máte konkrétní dotaz týkající se vaší půdy? Ozvěte se nám do poradny, budeme se vám věnovat individuálně.

Mohlo by vás zajímat