Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
5 min

Agrolesnictví – stromy do polí

Martin Smetana, 5. 9. 2023
Od letošního roku lze díky novému dotačnímu titulu Agrolesnictví získat finance na výsadbu stromů do polí. Jak na výsadbu a proč to dělat?
Agrolesnictví
Duby a topoly na poli v severní Itálii, vzdálenost mezi stromy 5 m, mezi řadami 32 m, 8letá výsadba, Azienda Agricola Casaria, Foto Giovanni Boschieri

V prvním díle jsme vysvětlovali, proč stromy patří do polí a jak to bylo v minulosti. Ve druhém díle jsme si řekli, jak je na pole vysadit. Ve třetím pokračování se dočtete, jak využít nový dotační titul agrolesnictví a pomocí výsadby stromů zhodnotit svůj pozemek.

Ukázky agrolesnictví ze Švédska a Velké Británie:

Někteří na dlouho avizovanou dotaci čekat nechtěli a nyní už sklízejí z agrolesnického systému. Patří mezi ně i Farnost Rostěnice, která propachtovala svůj pozemek na 5 let s podmínkou výsadby stromů.

Sklizeň
Žně v 3letém agrolesnickém systému v Rostěnicích, Foto Zuzana Špaková, www.stromyvpoli.cz

Peníze na výsadbu máte jisté

Nový dotační titul má na rozdíl od doposud nabízených dotačních titulů na výsadbu stromů jednu velkou výhodu. Dotace je nároková, žadatelé nesoutěží o omezený balík peněz, ale dostane se na každého. To znamená, že když zemědělec o dotaci formálně požádá online, ihned po odeslání žádosti si může objednat sazenice, protože ví, že na podzim vysazuje.

Slabší stránkou dotačního titulu je jeho přílišná rigidita co se týče druhového složení dřevin, poměru lesních a ovocných druhů a počtu stromů na hektar. Na 1 hektar musíte vysadit přesně 100 ks stromů. Ani o jeden strom méně či více. Jinak dotaci nedostanete. Pokud vám tyto podmínky nevadí, pak má dotační titul už jenom výhody. Finanční podpora je nastavena dostatečně velkoryse. Kromě pokrytí nákladů na výsadbu stromů garantuje pravidelný příjem po dobu 5 let na následnou péči. Díky tomu máte jistotu, že se vysazené stromy dobře ujmou.

Podrobný přehled podmínek, včetně schválených druhů dřevin, naleznete zde.

Základní schéma výsadby stromů na orné půdě dle dotačního programu Agrolesnictví
Základní schéma výsadby stromů na orné půdě dle dotačního programu Agrolesnictví

Navrhněte si sami nebo se poraďte

Velká výhoda dotačního programu je, že vám bude stačit jednoduchý projekt výsadby, který si můžete připravit i sami. Pokud si neumíte sami navrhnout agrolesnický systém, na stránkách Českého spolku pro agrolesnictví najdete seznam akreditovaných poradců s certifikací ADVIGREEN, kteří vám rádi se vším pomohou.

Poradci kromě pomoci s vybavením 100% dotace na stromy nabízí také odborné poradenství a mohou připravit projekt (plán výsadby). Pokud stromům nerozumíte nebo nemáte čas studovat podmínky dotace, nemusíte se vůbec o nic starat. Pouze si vyberete z předpřipraveného seznamu doporučených dřevin své oblíbené dřeviny. Činnost poradců je až z 80 % dotována (o vyřizování dotace na poradenství se nemusíte vůbec starat, zaplatíte pouze cca 20% spoluúčast na poradenství).  
 

Kde se inspirovat

U nás zatím není moc příkladů stromů na orné půdě, protože v době kolektivizace byly tradiční výsadby stromů na orné půdě záměrně odstraňovány. V rámci Evropy je naštěstí dost míst, kde ke stromům mají úctu, a tak se lze inspirovat tam.

Potřebujete poradit? Napište nám do poradny.

Mohlo by vás zajímat