Živá půda
Živěna
Blog Živé půdy
Loading...
3 min.

Kalendář správného zemědělce | Květen, na půdu vjedem - ale opatrně

Martin Smetana, 1. 5. 2023
Jaro je v plném květu a škůdci jsou na vzestupu. Že se řepka ani ovocné sady nestříkají, když kvetou, aby se nevyhubili opylovači, ví každý. Zemědělci ale mohou v květnu udělat pro půdu a přírodu mnohem více.
Kvetoucí pole řepky. Foto: Vojta Herout

Více zdraví, méně chemie

Rostliny mají spoustu nepřátel, kteří snižují výnosy. Zemědělcům se to pochopitelně nelíbí, protože přicházejí o peníze. S jednoduchou pomocí proto přispěchal chemický průmysl, který nabídl široké spektrum přípravků na ochranu rostlin. Jenomže některé přípravky škodí také přirozeným ochráncům rostlin, nebo dokonce lidskému zdraví. 

Neustále se zvyšující požadavky na zdravé životní prostředí a zdravé potraviny tlačí zemědělce ke změně. Pro koho je vstup do ekologického zemědělství příliš radikální, může čerpat dotace na integrovanou ochranu rostlin. Jedná se o soubor opatření, jehož cílem je eliminovat spotřebu přípravků na ochranu rostlin na minimum, a pokud už zemědělec musí sáhnout po chemické ochraně, je zde seznam chemie, která je zakázaná. Ministerstvo zemědělství podporuje zavádění integrované ochrany rostlin při pěstování zeleniny a jahod, ale také do vinic a sadů. Omezení aplikace herbicidů a dalších přípravků proti nemocem rostlin má příznivý dopad na půdní houby a živočichy. Například omezení aplikace měďnatých přípravků proti houbovým chorobám má prokázaný pozitivní vliv na zvýšení populace žížal, které jsou nezastupitelné pro dobrou funkci a strukturu půdy.

Půda plná výživy

I zeleninu lze pěstovat pod mulčem

V květnu definitivně končí zima, a tak je možné venku vysévat nemrazuvzdorné plodiny jako je čirok, proso, pohanka nebo sója. 

I nyní správný zemědělec dodržuje všechna doporučená protierozní opatření, o kterých jsme psali při setí jařin v minulých měsících. Ideální je jejich výsev do vymrzlých meziplodin

V květnu je také čas na vysazování teplomilné zeleniny (rajčata, okurky, melouny). Jejich pěstování pod mulčem asi znáte ze zahrádek. V Německu pod mulčem pěstují zeleninu i velcí zemědělci.

Pěstování pod mulčem

Šetrná senoseč

Pro chovatele zvířat začíná hektické období. Zásoby loňského sena a siláže začínají docházet a je čas udělat nové. Rostliny jsou obecně nejvýživnější těsně před rozkvětem, pak výživová hodnota začíná klesat a píce je hůře stravitelná. Na načasování správného okamžiku hodně záleží. Čím výživnější píce je, tím rychleji zvířata rostou, resp. mají více mléka. Ale co když zrovna prší? Přesto je lepší sečení odložit a zbytečně po promáčené půdě nejezdit a nezhutňovat ji. Půda s poškozenou strukturou pak hůře zadržuje vodu a stává se náchylná k erozi. Vyježděné koleje na loukách se nedají odstranit a nerovný povrch se pak špatně seče.

Při sečení je důležité nejen počítat sklizené balíky sena, ale myslet i na přírodu. Neposečením malé části louky zemědělci zásadní ztráta  nevznikne. Přijde sice o pár balíků, ale ty mu nahradí speciální dotace na ošetřování travních porostů. Neposečením části louky dojde k výraznému nárůstu hmyzu i ptáků a v krajině to bude cvrlikat a štěbetat.

Chtěli byste, aby to žilo i na Vašem poli nebo louce? Nevíte, které opatření je nejvhodnější pro Váš pozemek? Ozvěte se nám do poradny, budeme se vám věnovat individuálně.

Mohlo by vás zajímat